Skotarjakt slutade med skördarköp – också!

Datum: 28 januari 2019

Skotarjakt slutade med skördarköp – också!

Drängsereds Skogskonsult var ute efter en ny skotare och åkte till Älmhult på studiebesök. Sedan var det klappat och klart. Och de nöjde sig inte bara med en, utan framöver blir det två röda maskiner i de halländska skogarna.

Det är far och son Jacobsson som driver Drängsereds Skogskonsult. Medan pappa Helge ansvarar för skotardelen är det Daniel som ser till att träden fälls. När de förra året tyckte att de befintliga maskinerna började bli till åren sökte de runt bland alternativen för att uppdatera maskinparken.
– Vi fick kontakt med Terri och gjorde ett studiebesök. De visade oss fabriken och vi fick en genomgång av maskinen. Vi bestämde oss för att köra på en Terri 34c 8wd Skotare. Men så fick vi chansen att provköra skördaren också …, säger Daniel Jacobsson.

Daniel fick testa maskinen och blev imponerad. Så imponerad att det slutade i att företaget även köpte den hjulgående skördaren.
– Vi har alltid hållit på med småskaligt skogsbruk. Den här maskinen är lika liten som den vi hade innan men det är väldigt stor skillnad i kapacitet. Samtidigt kan man ändå göra ett väldigt fint och precist jobb, säger han.

Nyligen skrev företaget kontrakt med Sydved som innebär heltidsarbete i de halländska skogarna. Framför allt är det förstagallring som gäller, men Daniel berättar att maskinen gör det enklare att även kunna ägna sig åt andra- och tredjegallring.
– Maskinerna fixar ju det. De är betydligt kraftigare och rejälare än de vi hade tidigare.

Inte nog med att de nya maskinerna har ännu bättre kapacitet. Avgörande för köpet var också den goda kontakten med Terri.
– Det finns ingenting att klaga på där, allt har varit positivt från början. När vi ringer är det aldrig några problem och personalen på Terri är väldigt hjälpsamma vad det än gäller, säger Daniel.