Jubel bland barnen när Per kör Terri

Datum: 25 mars 2019

Jubel bland barnen när Per kör Terri

I västra Jönköping förverkligas just nu en fotbollsplan hos Mariebo IK. Planen blir närmaste granne med Stadsparken. Träd har fällts och timret har skotats ut. Att Per Axelsson varit inne med sin skotare i den vackra skogsparken går knappt att se.


Strax ovanför Stadsparken, på den västra sidan, ligger Mariebovallen. Här tränar och spelar en av stans största ungdomsföreningar. Jönköping växer stadigt, inte minst i denna del av stan. Det märks hos Mariebo IK. De yngsta barnkullarna blir större för varje år. Angenämt givetvis, men det innebär också att trycket på träningsytor ökat stadigt.

I år kommer en gammal och uttjänt konstgräsplan att byggas om. Nytt konstgräs ska läggas och den tidigare 7-mannaplan förlängs och blir till tre 5-mannaplaner. Här blir det perfekta möjligheter för lagen att träna och spela i stort sett året runt.

Mariebovallen är beläget på kommunal mark och är närmaste granne med Stadsparken. För att förverkliga den nya arenan behövdes en del träd fällas.
– Jag har varit här några dagar och kört ut timret och all grot. Jag har ett fantastiskt bra jobb. Fokus är ju inte att avverka så mycket som möjligt, för mig handlar det om att göra ett bra jobb. Kör man i Stadsparken exempelvis så ska det helst inte synas att man varit där, säger Per.
 
Per är anställd av Jönköpings kommun och för fyra år sedan köptes den bandgående skotare, en Terri 34.
– Den är fantastisk att köra i våtmarker. Det händer att jag kliver ur maskinen och upptäcker att stövlarna försvinner. Men maskinen tar sig fram.
 
Vad är det för typ av körning du utför?
– Väldigt varierat. Allt från gallring till ren slutavverkning. Det här är ju inte en maskin som är optimerad för slutavverkning, men det funkar faktiskt väldigt bra. Kranen (Mowi P30) verkar orka hur mycket som helst.