Fem snabba med Terriförare, Marcus Jansson

Datum: 25 mars 2019

Marcus Jansson, 39 år från Vittsjö, körde lastbil i 13 år. När det för två och ett halvt år sedan var dags att skola om sig till skogsmaskinförare föll valet på en Terri. Och det är i skogen han trivs allra bäst. Sitter han inte i maskinen är det jakt, fjällvandring eller skidåkning som lockar.

Vad kör du för maskin?
– Min första maskin var en Terri 34, men när jag behövde uppgradera blev det en Terri 34c Kombi. Det har hänt otroligt mycket och fortsätter utvecklingen kommer maskinerna bara att bli ännu bättre.

Varför föll valet på Terri?
– Jag var på Elmia och föll direkt för Terri tack vare att det var den starkaste mindre maskinen. Det är det bästa alternativet när man kör över tallmossarna.

Vad är det första du gör när du sätter dig i maskinen?
– Jag har inga direkta rutiner. Jag plockar ned matlådan i kylväskan, sedan är det bara att köra.

Vad är det bästa med att ha skogen som arbetsplats?
– Jag tycker framför allt om att det är ett sådant fritt arbete. Det är ingen annan att tänka på utan jag sköter mig själv. Behöver jag en timme ledigt kan jag arbeta in det dagen efter.
– Sedan är det en himla bonus när man får se älgen komma fram och äta lite av det man har fällt.

Varför passar just kombimaskinen dina uppdrag?
– Jag kör ju själv och då är det väldigt bra. Det går smidigt att skifta och jag vill inte stå stilla. Dessutom, när jag flyttar till ett annat område, har jag hela maskinen med mig.