Mjuka marker i Lettland – Lätt som en plätt med Terri

Datum: 18 december 2018

Mjuka marker i Lettland – Lätt som en plätt med Terri

Indulis Vanags från Lettland äger omkring 750 hektar skog. När han var på jakt efter en lätt och smidig skogsmaskin föll valet på en Terri 34c Kombi. Sedan leveransen i somras har den gått över 1 100 timmar.

Hur kom du i kontakt med Terri?
– Jag letade efter en liten, lätt maskin för gallringsarbete. Det fanns flera alternativ till en början, men det vara bara Terri som erbjöd en bandmaskin som fungerar riktigt bra på mark med dålig bärighet.
– Jag kontaktade Terri och träffade deras säljare på Elmia Wood och ett tag senare reste jag till Älmhult för att se fabriken och maskinen under en demonstration.

Skiljer sig svensk och lettisk skog på något vis?
– I grund och botten är det inte särskilt stor skillnad. Vår skogsmark har lite sämre bärighet och de vanligaste träden som vi fäller är av björk, al och asp. Min maskin, som är utrustad med Log Max 928A gör ett jättebra jobb med de trädslagen.

Varför tror du att Terri fungerar så bra för ditt skogsarbete?
– Få skogsägare här har fokuserat på gallringsarbete tidigare, så nu har vi väldigt mycket skog på mjuka marker som måste gallras. Då passar det väldigt bra med en Terri.
– Skogsägarna i Lettland är väldigt försiktiga och tycker inte om de stora maskinerna på grund av spåren som de lämnar i unga skogar.

Vad är det bästa med Terris maskiner?
– För att vara en sådan liten maskin är det väldigt bra förarmiljö, sen är jag väldigt nöjd med arbetsljuset och tekniken under huven. Men det absolut bästa är nog att skog som är gallrat med en Terrimaskin ger så hög kvalitet på virket. Tack vare sin storlek och smidighet tar den sig fram i skogen utan att man behöver göra stickvägar.

Är det inte svårt med service och kommunikation när du bor utanför Norden?
– Innan jag köpte min maskin var jag lite orolig för servicen, det finns nämligen ingen återförsäljare eller servicelämnare i Lettland. Men maskinen är byggd så att jag kan fixa många saker själv med mina grundläggande kunskaper och verktyg. Är något mer komplicerat mejlar jag bara till Magnus Hansson som är produktionsansvarig på Terri och tillsammans fixar vi alla problem.