Terri – med lång historia av kvalitetsmaskiner

1971-1980

Terri 30

Allt börjar med en prototyp byggd av finska Valmet i Helsingfors. Hade det inte varit för de dubbla banden hade den kunnat misstas som en förvuxen snöskoter.
Lanseringen av den bandgående dragaren sker 1972 under namnet Terri 30, och succén låter inte vänta på sig.
Fram till 1980 tillverkas sammanlagt 900 exemplar av maskinen och namnet Terri blir ett begrepp på marknaden.

1981-1984

Terri 1000

I fabriken händer det saker och med efterföljaren tas maskinen till en helt ny nivå. Nu presenteras Terri 1000, försedd med både traktordel och avkopplingsbar vagn. Ett komplett ekipage med stark motor och bränslesnål motor. Terri 1000 uppskattas av såväl markägare som skogs- och elbolag. Några av anledningarna är driftsäkerheten och att den dessutom kan köras på leriga och vattendränkta marker.

1984-1987

Terri 1020

På utsidan ser kanske Terri 1020 ut som sin föregångare, men skenet bedrar. Under skalet finns bland annat en kraftigare midja, dubbla styrcylindrar och ny växellåda som några av nyheterna. Maskinen kan nu utrustas med vindruta, tak eller med hytt och intresset för det nya kraftpaket är stort i flera länder. Terri 1020 har till och med varit med på expeditioner på Sydpolen. Hur många maskinmodeller kan skryta med det?

1988-1992

Terri 2020

Med den här modellen tar Terri klivet in nästa generation. Traktordelen är större och robustare med en hytt som har plant golv och svängbar stol som standard. Även kärran har vuxit något och är försedd med en egenframtagen griplastare på 4,2 meter.
Modellen tas ur bruk 1992, men än i dag rullar det Terri 2020 bland annat USA, Kanada och Ryssland.

1992-1996

Terri 2040

Den nya modellen är inte större – men betydligt starkare – med en robust Kubota 1105D-motor under huven. Terri 2040 utrustas också med förstärkta drev och lager i växellådan samt ”riktig” vagnsdrift till dragaren. Lägg till det dubbla vridcylindrar i vridmotorn och du har en maskin med riktigt hög prestanda.

1995

Terri blir svenskt

Valmet anser att Terri inte passar in produktionen av snöskotrar och vill sälja. Frågan ställs till Alcab, tidigare importör av Terri i Sverige, som nappar direkt. Den 2 januari blir Terri en svensk maskin och utvecklingen av nästa modell startar omgående. Totalt tillverkas 38 Terri 2040 i svensk ägo.

1996-2008

Terri ATD

Nu händer det saker på allvar. Nya Terri ATD utrustas med trehjulsboggi med längre drivband med lägre marktryck som följd. Maskinen blir även smidigare i ojämn terräng. Dessutom växer kärran till 170 centimeters bredd.
Den populära griplastaren från Mowi blir standard och motormässigt byts efterhand Kubota 1105D ut mot den 40 hästkrafter starka Lombardini 1404.
Terri ATD blir snabbt en maskin för proffsen och tillverkas i 122 exemplar. Terri är nu ett välkänt namn och maskinen exporteras till flera länder.

2009-2016

Terri 34

För att bredda verksamheten på företaget köps Terri upp av Alfing i Älmhult AB. Köpet görs från den förre tillverkarens konkursbo i Heby dit produktions- och reservdelslager flyttades från Rovaniemi 1995.
Nu ser, vad som kommer att bli starten av en helt ny generation av Terri, dagens ljus. Bredare dragare och kärra, ökad stabilitet och lastarea, förlängd och förstärkt hytt och en starkare motor fanns på önskelistan. Fabrikens svar blir Terri 34. En komplett, robust och smidig maskin med markant förbättrad förarmiljö. Lägg till det optimal servicevänlighet med tiltad hytt och öppnad motorhuv för smidigt skruvande och servande.
Den nya motorn på 60 hästkrafter orkar smidigt att dra en maskin på 8,5 ton och tack vare den nya lastaren på 5,7 meter ökas produktiviteten enormt.
Med den nya maskinen tar Terri ett rejält kliv in i framtidens hållbara skogsbruk.

2017

Terri 34C

Fram tills nu har Terri profilerat sig som tillverkare av endast bandgående maskiner, men på Elmia Wood söder om Jönköping släpps nyheten: skotaren Terri 34c 8wd. Men innovationen stannar inte där. Knappt ett år senare lanseras såväl en skördare som kombimaskin på åtta hjul, Terri 34c.1. Maskinerna tillverkas på samma basmaskin som de banddrivna, men får nu en markfrigång på 0,7 meter – bäst på marknaden än i dag i jämförelse med maskiner i samma storleksklass.

2018

Terri 3020B Band Aid+

Skogsbränderna under sommaren 2018 är bland de värsta i svensk historia. På plats i de eldhärjade skogarna finns personal från Terri och en idé väcks till liv. Hur kan vi utveckla våra smidiga och flexibla maskiner för framtida krissituationer? Svaret blir Terri 3020B Band Aid+ – en redskapsbärare som snabbt kan skickas ut först av alla i krisdrabbade områden. Lanseringen sker på Skyddsmässan i Stockholm och bemötandet är mycket positivt.

2021

Terri 3

När Terri, fyra år efter senaste maskinsläppet, kommer med en ny maskin gör man det med besked: Terri 3, den tredje generationen. Och nu snackar vi maskiner för det professionella skogsbruket in i minsta detalj. Serien släpps som skotare, skördare och kombi och är, utan att tveka, Terris bästa maskin någonsin – hittills i alla fall.
Terri 3 är tillverkad med 20 större innovationer och nyheter jämfört med den förra modellen. Bland annat finns en ny och kraftfull CAT-motor, Terri AWS, som säkerställer optimal dragförmåga oavsett terräng, samt ett 24 volts elsystem som är standard hos alla större maskinkonkurrenter.