Kundreportage: Med en kombi blir det variation i arbetet

Datum: 13 juni 2019

Med en kombi blir det variation i arbetet

Johan Ek i By Kyrkby utanför Avesta hade länge letat efter en mindre maskin till arbetet på den egna skogsfastigheten.
Sedan mitten av oktober är det en Terri 34 Kombi som gör grovjobbet i skogen.
– Små och smidiga maskiner tilltalar mig och med en kombimodell blir det variation i arbetet, säger Johan.

Bortsett från ett år i en annan bransch har skogen varit Johans arbetsplats sedan slutet av 90-talet. Det är här han trivs, i lugnet. Den egna skogsfastigheten är inte tillräckligt stor för sysselsättning året runt, men i nuläget räcker det. På längre sikt är planen att köpa avverkning och köra i egen regi.
– Jag vet inte riktigt vad det är, men det är något lockande med skogen. Här får man tid att tänka. Naturen är verkligen fantastisk.

Efter idogt letande efter en liten och lättarbetad maskin fastnade han för ett rött och smidigt kraftpaket från Småland med tre år på nacken. Men det var inte bara smidigheten som avgjorde till Terris fördel. En mindre kombi, som både skotar och skördar, skulle bli perfekt i den egna skogen.
– Det är självklart en omställning och skillnad mot de större maskinerna som jag har kört tidigare, men Terris kombi innebär omväxling i arbetet.
– När man har skördat klart längtar man efter skotandet och tvärtom. Och så känns Terris kombikoncept beprövat.

Hur är då känslan att vara Terriägare? Johan Ek har inget annat än positiva ordalag att ta till om förvärvet.
– Jag är verkligen nöjd. Det har redan blivit över 500 timmar med maskinen, så det tickar på.

På skogsfastigheten hemma i By Kyrkby tuffar Johans Terri 34 Kombi på i arbetet. Den lilla slitvargen är den första av sitt slag på gården, men förmodligen inte den sista.
– Fortsätter 34:an att fungera lika bra framöver som den har gjort hittills, så kommer jag definitivt att fortsätta med Terri.